www.asls.ro

SAPTAMANA EUROPEANA, Louvain-La-Neuve Belgia 2004

La inceputul acestui an, ASLS – Asociatia Studentilor din Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Universitatea Bucuresti, a fost invitata sa ia parte la Saptamana Europeana – editia Belgia – Louvain-La-Neuve, martie 2004.
In perioada 15-19 martie, delegatia romana, alcatuita din membri ai asociatiei colaboratori si studenti din Facultatea de Limbi Straine si din alte facultati, a participat la acest eveniment international, in calitate de reprezentant al Romaniei, al studentului roman si al societatii romanesti.

Saptamana Europeana s-a aflat, in acest an, la prima editie si a fost organizata de AUEL – asociatia studentilor din UCL – Universite Catolique de Louvain, cu sprijinul rectorului Universitatii si al multor studenti voluntari din campusul universitar, precum si cu suportul unor oficialitati europene.

Inaintea participarii propriu-zise a delegatiei romane la eveniment, ASLS a demarat o actiune de finantare a participarii la manifestare, intitulata „Financing European Week”. Prin aceasta, departamentul de Relatii Publice al ASLS a incercat sa obtina finantari sau sponsorizari din partea unor diversi agenti publici si privati, in scopul reducerii sau acoperirii totale a cheltuielilor de transport ale echipei romane. Echipa de implementare a acestei actiuni a fost alcatuita din Mihai Manole, Consuela Dobrescu, Diana Dragomir si Bogdan Gavrila. In urma acestui demers, care a constat in intocmirea unor mape de prezentare a proiectului si in adresarea unor cereri de finantare a transportului delegatiei, ASLS a reusit sa atraga aproximativ 1.500 euro, suma suficienta acoperirii cheltuielilor cu transportul membrilor si colaboratorilor ASLS pe ruta Bucuresti – Aachen si retur, precum si a altor cheltuieli de reprezentare a Romaniei in cadrul conferintei. Totodata, actiunea a repurtat un succes si in faptul ca a reusit sa atraga sprijinul direct al Ministerului Afacerilor Externe si al Ambasadei Romaniei in Belgia, care au asigurat transportul delegatiei romane de la Aachen la Louvain-La-Neuve si retur.


Delegatia romana a fost alcatuita din:
1. Bogdan Gavrila –membru ASLS, student Facultatea de Limbi si Literaturi Straine
2. Mihai Manole – membru ASLS, student Facultatea de Limbi si Literaturi Straine
3. Consuela Dobrescu – membru ASLS, studenta Facultatea de Limbi si Literaturi Straine
4. Diana Dragomir – membru ASLS, studenta Facultatea de Limbi si Literaturi Straine
5. Madalina Marcu – membru ASLS, studenta Facultatea de Limbi si Literaturi Straine
6. Mihaela Postolache – colaborator ASLS, Facultatea de Litere
7. Andrei Tavarlau – colaborator ASLS, Politehnica
8. Claudia Radu – studenta, ASE
9. Ana-Maria Herman – studenta, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine
10. Andreea Iordache – studenta, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine Diana
11. Diana Oancea – studenta, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine


Echipa romana a calatorit cu trenul pana la Aachen, de unde a fost transportata de catre Ambasada Romaniei in Belgia cu autocarul. Pana aici, insa, a avut loc si o oprire la Viena, unde am avut ocazia, pe parcursul unei zile intregi, sa vizitam impozanta capitala austriaca.

Sosirea la Louvain-La-Neuve s-a produs in cursul zilei de duminica, 14.03.2004, iar in seara aceleiasi zile membrii echipei romane au fost cazati in campusul universitar al oraselului belgian, convietuind, timp de o saptamana, cu studentii belgieni, in traditionalele kot-uri ale campusului universitar. O experienta inedita si interesanta pentru studentii romani, care au avut oportunitatea de a interactiona cu mediul de viata studentesc din Belgia, putand astfel observa, in mod direct, aspecte importante ale sistemului de educatie, ale culturii, activitatilor interactive sau de relaxare ale colegilor belgieni.

Saptamana Europeana s-a derulat pe durata a 5 zile, iar programul manifestarii a fost extrem de variat, incitant si, de ce nu, extenuant.


1. Luni, 15.03.2004
In prima zi a avut loc o vizita la Parlamentul European de la Bruxelles, in cadrul careia s-a declarat deschisa Saptamana Europeana, printr-o conferinta care a beneficiat si de prezenta si participarea unor inalte oficialitati ale Parlamentului. Programul a continuat cu o scurta vizita a Parlamentului si cu o vizita la principalele obiective istorice ale Bruxelles-ului. In cursul serii, studentii au avut ocazia de a discuta, in cadrul relaxat al unuei cafenele din Louvain-La-Neuve si in compania unei beri belgiene, despre Procesul Bologna: mobilitatea europeana a tinerilor, posibilitatea de a studia in strainatate, sistemul european de burse pentru studenti si interesul deosebit al Uniunii Europene in educatia studentului european.

2. Marti, 16.03.2004
Organizatorii au pregatit un Quiz inedit, in care s-au testat cunostintele generale ale studentilor europeni, indeosebi privitor la UE. Echipele care aveau membri din Romania au avut cele mai mari punctaje.
In a doua parte a zilei, toti participantii s-au reunit in Parlament, pentru a fi distribuiti in partide politice si in comisii parlamentare tematice. Participarea romanilor la aceste dezbateri parlamentare si politice, de simulare a activitatilor Parlamentului European, s-a dovedit a fi notabila si chiar, pe alocuri, esentiala, constand in noi amendamente, reformulari ale legilor in discutie si chiar roluri de coordonare a dezbaterilor legislative. In cursul serii a avut loc o Conferinta in limba franceza, in cadrul careia au luat cuvantul oficialitati belgiene si profesori ai Universitatii Catolice din Louvain, cu privire la alegerile din 2004, Uniunea Europeana si la identitatea studentului European.

3. Miercuri, 17.03.2004
Participantii s-au reunit in partidele politice europene, iar dupa-amiaza au fost prezentate proiectele de lege, in forma lor aproape finala, in cadrul sesiunii plenare parlamentare. Din nou, romanii au intervenit in multe randuri – de mentionat indeosebi interventiile dese, precise si apreciate ale lui Bogdan Gavrila, care a punctat in numeroase randuri amanunte importante ale dezbaterilor politice, in numele partidului pe care l-a reprezentat. In cursul aceleiasi zile, Bogdan Gavrila a acordat un interviu in limba franceza, din partea delegatiei romane, unei televiziunii nationale belgiene.
Seara, intr-o atmosfera relaxata, participantii au putut urmari un film extrem de interesant si, intr-o oarecare masura, revelator pentru noua Europa unita: “No Man’s Land”.

4. Joi, 18.03.2004
A avut loc vizita la Comisia Europeana, insotita de un training pe probleme de organizare a Comisiei si de largire a structurilor UE. A urmat o noua vizita la Bruxelles si o asa-zisa sesiune de shopping, urmata de intoarcerea in Louvain-La-Neuve, unde s-a desfasurat pregatirea si celebrarea serii culinare traditionale, in cadrul careia reprezentantii fiecarei tari au pregatit o mancare specifica. Echipa romana, si indeosebi Andrei Tavarlau, Mihaela Postolache, Mihai Manole, Andreea Iordache, Ana-Maria Herman si Claudia Radu, au pregatit "bunatatile" romanesti: mici prajiti cu mustar, mamaliguta cu branza si smantana, tocanita, papanasi cu crema, frisca si capsune, precum si traditionala palinca. Si, ca un apoogeu al zilei, organizatorii i-au invitat pe participanti la dans, distractie si bere belgiana, intr-un club din Louvain-La-Neuve.


5. Vineri, 19.03.2004
S-a incheiat oficial Saptamana Europeana. Au fost culese ultimele impresii, s-a facut un scurt bilant al manifestarii, precum si o scurta trecere in revista a celor mai importante momente si a organizatorilor belgieni. Ulterior, Bogdan Gavrila si Mihai Manole, din partea echipei romane, au avut o intrevedere cu cativa organizatori belgieni, in cadrul careia s-au pus bazele unei viitoare colaborari intre ASLS si AUEL, constand in crearea unui site oficial al Saptamanii Europene. De asemenea, cele doua asociatii isi propun sa colaboreze in viitoare proiecte internationale organizate si derulate cu sprijin reciproc.

Sambata, 20.03.2004
Echipa romana a plecat sambata, 20.03.2004 spre Amsterdam, intr-o scurta vizita, iar grupul nostru a avut ocazia sa admire frumusetile arhitecturale ale capitalei Olandei. In aceeasi noapte ne-am intors la Louvain-La-Neuve, unde ne-am cazat in kot-urile primitoare ale studentilor belgieni.

Duminica, 21.03.2004
Plecarea spre Romania - Transport cu microbuzul ambasadei Romaniei pana la Aachen, si apoi cu trenul de la Aachen la Koln. Oprirea de 2 ore in Koln a fost fructificata deoarece am putut vedea Domul din Koln, situat in apropierea garii centrale. A doua zi, un nou popas la Viena, pe parcursul intregii zile de luni.

Marti, 23.03.2004
In jurul orelor 14.00, studentii romani au ajuns la Bucuresti.

In ansamblu, putem spune ca aceasta experienta europeana a fost extrem de placuta si de benefica pentru echipa noastra. Momentele frumoase si placut surprinzatoare au predominat. Deplasarea a fost extrem de utila si pentru ASLS, care, prin reprezentantii sai, a pus bazele unei viitoare colaborari cu asociatia AUEL, dar si in plan personal prin legarea unor prietenii.

Experienta vizitei la Parlamentul European si la Comisia Europeana, dezbaterile privitoare la legislatia europeana, la problemele cele mai arzatoare ale Europei si ale lumii in plan politic, cultural si economic, simularea reusita a lucrarilor Parlamentului European, precum si schimbul de experienta cu ceilalti studenti din intreaga lume sau exersarea limbilor engleza si franceza au constituit factorii utili si de succes ai acestei participari. Echipa romana s-a prezentat foarte bine la acest eveniment, romanii fiind, in general, foarte informati si avand notabile cunostinte generale privitoare la mecanismele europene. De partea cealalta, cu mici exceptii contextuale, organizatorii belgieni s-au achitat foarte bine de sarcini, reusind sa ofere participantilor o suita de manifestari extrem de interesante si bine puse la punct.

Pe aceasta cale, le multumim tuturor membrilor delegatiei romane pentru participare si implicare, pentru seriozitatea de care au dat dovada in reprezentarea Romaniei la acest eveniment. Speram sa mai colaboram si pe viitor, cu ocazia unor evenimente similare si nu numai, si ii felicitam pe toti pentru prezenta la acest important eveniment european.

Totodata, dorim sa multumim Excelentei sale, Domnului Ion Jinga, Ambasadorul Romaniei in Belgia, domnului Gabi Sopanda secretarul ambasadei Romaniei, domnului Bogdan Manoiu, director MAE, doamnei Irina Donciu, director MAE, precum si Ministrului Afacerilor Externe, domnul Mircea Geoana.

De asemenea, multumim sponsorilor participarii ASLS la Saptamana Europeana: CLIMTEH SRL ( http://www.climteh.ro ) si INTRAROM SA.

 

////

 Home | Conferinta | Erasmus | Lingua | Umbrelutele | EurW | 9Mai | Concurs | Links

+