www.asls.ro

Cum ti-ai face ziua daca ai fi Europa? Idei pentru 9 MAI - ZIUA EUROPEI

Ce s-a intamplat? ASLS Bucuresti a realizat training-uri in 4 licee din Bucuresti – Aurel Vlaicu, Ion Luca Caragiale, Spiru Haret si Ion Barbu.

Echipa de traineri a fost alcatuita din: Mihai Manole – consultant, Consuela Dobrescu si Bogdan Gavrila - traineri. Aceasta echipa fixa de training a fost insotita, in mod succesiv, la o parte dintre traininguri de Cristina Caramihai si Iulia Florea, in calitate de asistenti ASLS.

Clasele cu care am „colaborat” au fost de a X-a si a XI-a, iar elevii au fost, in marea lor majoritate, realmente prinsi in discutiile referitoare la Uniunea Europeana, la procesul de aderare al Romaniei la UE sau la procedura de scriere a unui proiect. Impactul proiectului Delegatiei Comisiei Europene asupra elevilor de liceu cu care am lucrat a fost unul notabil, mai ales ca destul de multi afasera deja de EUROPA LA LICEU de pe Mtv.

Echipa ASLS a dispus de un laptop, prin intermediul caruia liceenii au putut urmari filmuletul „Europe vs. Italy”, precum si prezentarea detaliata a Project Management. Consuela, Bogdan si Mihai s-au prezentat foarte bine in aceste traininguri si au avut o colaborare excelenta cu colegii mai tineri. Am incercat permanent sa pastram un spirit interactiv al dezbaterilor, sa incurajam un dialog permanent intre noi si liceeni in mod organizat si civilizat, dar si cat se poate de incitant pentru ei. Am fost foarte bine informati si am incercat sa raspundem la intrebarile sau nelamuririle liceenilor. Si, spunem noi, am reusit cat se poate de bine.

Evident, o parte a succesului pe care l-am avut in licee s-a datorat si materialelor informative: pliante, abtibilduri si bannere de la Delegatie, dar si multe alte materiale informative redactate de Delegatie sau de noi insine si copiate in foarte multe exemplare. Ideea pe care am mers a fost aceea ca fiecare elev trebuie sa aiba, in mod necesar, macar un material informativ, din care sa poata afla, atat in timpul trainingului cat si dupa, de acest proiect, de provocarea pe care UE o lanseaza elevilor de liceu din Romania.

Structura trainingurilor a fost urmatoarea: prezentarea echipei de traineri; prezentarea programului EUROPA LA LICEU; obiectivul intalnirii cu liceenii si un scurt sumar al acesteia; stabilirea regulilor jocului (ex: fiecare elev isi scrie numele pe o foaie de hartie pe banca, astfel incat sa usuram comunicarea directa; se ridica mana in caz de raspuns, intrebare, nelamurire, adaugire etc, pentru a ne face intelesi reciproc si a discuta in mod civilizat); prezentarea UE – scurt istoric, institutii europene; aderarea Romaniei la UE – statistici, date sumare, discutie interactiva, sondaj de opinie – cand credeti ca va intra Romania in UE (trebuie sa notam ca liceenii sunt destul de pesimisti, intrucat, din cele 3-4 variante, cei mai multi au optat, indiferent de clasa sau liceu, pentru anul 2010 sau dupa). Apoi, principalele probleme ale Romaniei – sondaj, discutie libera; film „EU v. Italy”; analiza libera filmului si comparatie cu situatia Romaniei; Project Management – detalierea pasilor de scriere a unui proiect, cu multe exemple, intrebari si raspunsuri, elemente umoristice presatare in cadrul unei prezentari serioase si voit profesioniste. S-a accentuat pe ideea de provocare a tinerilor si a importantei lor in Europa, a ideilor lor in schimbarea Romaniei si chiar a Europei (exemplu: alegerea devizei UE, propusa de un tanar). In ultima parte a sesiunii de training, in masura timpului disponibil (nu toate liceele au fost dispuse sa acorde acestui training o ora si jumatate, din cauza programului foarte incarcat), au avut loc workshopuri bazate pe brainstorming, in cadrul carora liceenii si-au intrat, pentru cateva minute, in rolul de realizatori de proiecte de sarbatorire a Zilei Europei. Liceenii au fost invitati, de mai multe ori pe parcursul sesiunii, sa viziteze site-ul acestui proiect, www.9mai.ro, si sa il contacteze pe consultantul din partea acestui proiect, Mihai Manole, pe adresa de mail de pe 9mai.ro. Premiile au fost mentionate si ele, precum si multe alte avantaje, pragmatice sau teoretice, ale participarii la acest program.

De asemenea, elevii ai fost serviti cu apa minerala si au beneficiat de mici premii in cazul unor raspunsuri foarte bune.

Trainingurile au durat, in medie, cam o ora si 15 minute, unele chiar mai mult de 1,5 h, altele aproximativ o ora, in functie si de programul liceului si al clasei respective, dar si de intreresul manifestat fata de proiect. Iata programul de lucru al echipei ASLS:
- vineri, 27.02.2004 – Aurel Vlaicu - clasele XI A, XI E, XI D, intre orele 8.30 si 13.30; sprijin: dl director Ion Toca, Cornelia Sapovalov - membru ASLS. Toate clasele au fost in efectiv complet – peste 25 elevi – si au fost foarte interesati, participand cat se poate de bine. In fiecare clasa au existat cel putin 8-10 copii interesati sa participe la proiect, sa scrie o idee de proiect pentru Ziua Europei.

- Marti, 2.03.2004 – Spiru Haret – clasele XI F, X J si X G, cu sprijinul dnei profesoare Ruxandra Nichita si a Consuelei Iordachita, trainer ASLS. 2 dintre clase au colaborat foarte bine si au fost foarte implicate in training, prezentand fiecare, la sfarsitul sesiunilor, cate o lista cu peste 10 copii interesati sa participe. A existat insa si o clasa care a manifestat mai putin interes, si care au fost foarte greu de stimulat, din diverse motive care nu au tinut in mod direct de trainerii ASLS.

- Miercuri, 3.04.2004 – Ion Luca Caragiale, orele 10.30 – 14.45, clasele XI E, X K, X H. Totul a fost ok, colaborarea – excelenta, elevii – foarte interesati, activi in discutii. Suport: prof. Florina Ruse, Mihaela Postolache – colaborator ASLS.

- In aceeasi zi, de la ora 16.15, Ion Barbu, clasa X D – probabil cel mai de succes training. Elevii au avut o participare impresionanta, toti ridicau mana constant, raspunsuri pertinente si la obiect, atmosfera foarte ralaxata, dar si de lucru intensiv in acelasi timp. Peste 20 elevi s-au aratat foarte interesati sa ia parte la proiectul EUROPA LA LICEU. Sprijin: prof. Muller, Marian Calborean – colaborator ASLS.

Overall, proiectul a fost derulat cu succes in toate liceele, singura relativa exceptie fiind reprezentata de o clasa din Spiru Haret. Nu s-au consemnat abateri de la regulamentul proiectului, nu au existat neintelegeri sau dispute serioase intre traineri si liceeni, totul a fost sub forma de dialog relaxat si, pe alocuri, de training profesionist. Trainerii ASLS au fost incantati de colaborarea cu liceenii si de dialogul interesant purtat cu ei.

In calitate de consultant, am fost deja contactat de patru elevi din 3 dintre liceele de mai sus, in legatura cu diverse nelamuriri legate de proiect, pe tel. mobil sau pe mail. Inca din workshopurile realizate, am constatat ca elevii sunt inventivi si dornici sa-si puna ideile in aplicare.

Asadar, sesiunile de training s-au incheiat saptamana trecuta, pe 03.03.2004. in urma acestora, ASLS a facut o analiza a participarii sale la acest proiect, impreuna cu analiza bugetului alocat acestuia. S-a considerat ca a fost un proiect de succes, in care trainerii ASLS si-au atins obiectivul si au avut o comunicare foarte buna cu elevii de liceu. Nu au existat clase in care nici un elev sa nu fie interesat sau dispus sa participe la acest program, dimpotriva, cel putin 4-5 elevi (pe alocuri chiar si 20) s-au aratat dornici in acest sens.

Colaborarea cu profesorii si directorii a fost de asemenea foarte buna, acestia facilizandu-ne colaborarea cu elevii intr-un cadru placut. Singurul incident s-a consemnat in liceul Spiru Haret, unde o profesoara nu fusese anuntata ca vom avea o intalnire cu clasa dumneai, insa nu s-a iscat nici un conflict pe aceasta baza.

Proiectul EUROPA LA LICEU a fost popularizat si in Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, prin afise, bannere si pliante, dar si printr-o sectiune speciala dedicata axcestui eveniment pe site-ul www.asls.ro, sectiunea Forum.

NOTA - acest raport a fost deja trimis Delegatiei Comisiei Europene in Romania si Inspectoratului Scolar Municipal Bucuresti si a fost primit foarte bine, iar activitatea ASLS in cadrul acestui proiect, precum si promptitudinea rapoartelor si comunicarea excelenta cu Inspectoratul si cu Delegatia au fost apreciate si laudate. Inclusiv din aceste motive, ASLS considera acest proiect drept unul de succes, dar si promitator in perspectiva unor viitoare eventuale colaborari cu Delegatia Comisiei Europene si cu Inspectoratul Bucuresti.

 

////

 Home | Conferinta | Erasmus | Lingua | Umbrelutele | EurW | 9Mai | Concurs | Links

+